Βραχεία Εντατική Δυναμική Ψυχοθεραπεία (ΒΕΔΨ)

Τι είναι η Βραχεία Εντατική Δυναμική Ψυχοθεράπεια – ΒΕΔΨ ;

Η Βραχεία Εντατική Δυναμική Ψυχοθεραπεία (ΒΕΔΨ) είναι μια εστιασμένη στο συναίσθημα ψυχοθεραπευτική προσέγγιση η οποία δημιουργήθηκε από τον Ιρανο-Καναδό ψυχίατρο και ψυχαναλυτή Habib Davanloo στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Γιατί το άγχος έχει κεντρική σημασία στην ΒΕΔΨ;

Ένα σημαντικό ζήτημα, όταν εφαρμόζουμε την Βραχεία Εντατική Δυναμική Ψυχοθεραπεία (ΒΕΔΨ), είναι η εκτίμηση του επιπέδου και του τρόπου έκφρασης του ασυνείδητου άγχους του θεραπευόμενου. Το άγχος μπορεί να εκδηλώνεται μέσα από τρία συστήματα, τα οποία είναι:

  1. Οι γραμμωτοί/εκούσιοι μύες (π.χ. μυϊκή ένταση, σφίξιμο χεριών, αναστεναγμοί, πόνος στο στήθος, κοντανάσαιμα, κεφαλαλγία τάσης, πόνοι στο σαγόνι).
  2. Οι λείοι μύες ή το αυτόνομο νευρικό σύστημα (π.χ. γαστρεντερικές διαταραχές, άσθμα, βήχας, αίσθημα πνιγμονής, υπέρταση).
  3. Το γνωστικό και αντιληπτικό σύστημα (π.χ. θολή όραση, απώλεια συγκέντρωσης, ακοής, μνήμης, νοητική σύγχυση, ψευδαισθήσεις, απώλεια συνείδησης).
  4. Οι σωματικές εκδηλώσεις – μετατροπή (π.χ. παράλυση, ακινησία άκρων, αλαλία).

Η πιο επιθυμητή μορφή για την εξέλιξη της θεραπείας, αλλά και για την ομαλή ζωή του ατόμου είναι όταν το άγχος εκφράζεται μέσα από τους γραμμωτούς μύες του.

Στη Βραχεία Εντατική Δυναμική Ψυχοθεραπεία, ο θεραπευτής παρατηρεί τις εκδηλώσεις του άγχους στο σώμα του θεραπευόμενου και του μαθαίνει να κάνει το ίδιο ώστε να ελέγχει το επίπεδο της ανόδου του από την αρχή. Αυτή η διαδικασία βοηθά το άτομο να βιώνει το άγχος του αποκλειστικά στους εκούσιους μύες του και όχι στα σπλάχνα του ή στον εγκέφαλό του. Με άλλα λόγια, το βοηθά να κτίσει την ικανότητά του να αντέχει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο του άγχους του, χωρίς να παρουσιάζει τα ανωτέρω ψυχοσωματικά φαινόμενα και παράλληλα να διαπιστώνει τι συναισθήματα υπάρχουν κάτω από αυτό που το πυροδοτούν.

Πως επιτυγχάνεται η βίωση των συναισθημάτων – ξεκλείδωμα του ασυνειδήτου;

Στην Βραχεία Εντατική Δυναμική Ψυχοθεραπεία, ο θεραπευτής εφαρμόζει μια σειρά από παρεμβάσεις και ενέργειες που απαιτούνται για να φθάσουν μαζί με τον θεραπευόμενο να έχουν πρόσβαση στα ασυνείδητα συναισθήματα του τελευταίου. Αυτό επιτυγχάνεται κατά κύριο λόγο με την ανάδυση και βίωση από την πλευρά του θεραπευόμενου σύνθετων συναισθημάτων (θετικών και αρνητικών) προς τον θεραπευτή, καθώς το άτομο από τη μια χαίρεται και εκτιμά τις προσπάθειες του θεραπευτή να τον βγάλει από τα αδιέξοδά του, αλλά από την άλλη δυσανασχετεί και θυμώνει με εκείνον που του ζητά να αφήσει στην άκρη όλες τις παθολογικές συμπεριφορές που χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα και τον βόλευαν στην αποφυγή των συναισθημάτων του.

Ο απώτερος στόχος αυτής της επίμονης εργασίας είναι να κινητοποιήσει και να απελευθερώσει την Ασυνείδητη Θεραπευτική Συμμαχία, μια ιδιαίτερα σημαντική δύναμη στο ασυνείδητο του θεραπευόμενου που έχει τη δυνατότητα να καθοδηγήσει τη διαδικασία θεραπείας και η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την έναρξη του ξεκλειδώματος του ασυνειδήτου.

Όλη αυτή η βιωματική και νοητική διεργασία έχει μια σημαντική θεπευτικήρα επίδραση στα προβλήματα και τη συμπεριφορά του θεραπευόμενου. Αυτό θα χρειασθεί να συμβεί πολλές φορές στη διάρκεια της θεραπείας ανάλογα με το πόσο πολύ είχε τραυματισθεί το άτομο στην παιδική του ηλικία.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Βραχείας Εντατικής Δυναμικής Ψυχοθεραπείας;

Ο στόχος του θεραπευτή και της θεραπείας είναι να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να βιώσει όλα του τα συναισθήματα που απώθησε στην παιδική του ηλικία μέσα από τα τραύματα που υπέστη και συγχρόνως να κατανοήσει τους λόγους που δημιουργήθηκαν αυτά καθώς και το πώς επέδρασαν πάνω του. Καθώς λοιπόν καταφέρνει το άτομο να γνωρίσει όλο το φάσμα των συναισθημάτων του, μαθαίνει να χρησιμοποιεί αυτά τα συναισθήματα με παραγωγικό τρόπο για να βελτιώνει την ζωή του και να ενισχύει την εγγύτητα με τους ανθρώπους που έχει επιλέξει να βρίσκονται σε αυτή. Συνειδητοποιεί ότι η αίσθηση ελευθερίας και ευημερίας έρχεται με την ικανότητα να βιώνει τα συναισθήματά του και όχι με την συνηθισμένη κατάσταση της αγνόησης και της προσπάθειας να τα ελέγξει.

Τι γίνεται στην πρώτη συνεδρία και πόσες συνεδρίες ΒΕΔΨ θα χρειαστούν;

Η πρώτη συνεδρία διαρκεί από 1.5 έως 2 ώρες και ονομάζεται «δοκιμαστική θεραπεία». Είναι μαζί θεραπευτική και διαγνωστική και έχει μια δυναμική οργάνωση που οδηγεί στην εξακρίβωση της αντοχής του ατόμου στο άγχος και στον τρόπο έκφρασης του άγχους. Μετά από την δοκιμαστική θεραπεία, ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος συμφωνούν να συνεργασθούν πάνω σ’ αυτό το θεραπευτικό μοντέλο πραγματοποιώντας κατά προσέγγιση έναν ορισμένο αριθμό συνεδριών που συνήθως δεν ξεπερνούν τις 40. Φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χρειασθούν περισσότερες από 40 συνεδρίες. Στην περίπτωση αυτή, θα λέγαμε ότι η θεραπεία αυτή είναι μια μορφή συμπυκνωμένης ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας, αλλά με τα χαρακτηριστικά της ΒΕΔΨ.

Βραχεία Εντατική Δυναμική Ψυχοθεραπεία: Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται;

Η Βραχεία Εντατική Δυναμική Ψυχοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και να είναι αποτελεσματική σε πάνω από το 90% των περιπτώσεων που θα ζητήσουν βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Πιο αναλυτικά μπορεί να εφαρμοστεί σε:

  1. Διαταραχές του Συναισθήματος, όπως καταθλίψεις, δυσθυμία.
  2. Στις Αγχώδεις Διαταραχές, όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, ή διαταραχή πανικού με ή χωρίς αγοραφοβία, η κοινωνική φοβία, οι μεμονωμένες φοβίες, η ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή, η διαταραχή μετά από ψυχοτραυματικό στρες, οι ψυχοσσωματικές διαταραχές, η υποχωνδρίαση, κα.
  3. Στις Διαταραχές Προσωπικότητας, όπως η μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας, η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, η δραματική διαταραχή προσωπικότητας, η αποφευκτική διαταραχή προσωπικότητας, κ.α.
Βραχεία Εντατική Δυναμική Ψυχοθεραπεία
Βραχεία Εντατική Δυναμική Ψυχοθεραπεία

 

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μου: Μια γνωριμία με την Βραχεία Εντατική Δυναμική Ψυχοθεραπεία (ΒΕΔΨ).

Προγραμματίστε μια συνεδρία

Κάντε το πρώτο βήμα σήμερα

Συχνές ερωτήσεις