Τι είναι η Υποστηρικτική Ψυχοθεραπεία;
Η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία είναι ένας τύπος «συνδυαστικής» ψυχολογικής υποστήριξης η οποία παρέχεται σε ένα άτομο, ζευγάρι , οικογένεια ή ομάδα ανθρώπων που βρίσκονται σε καταστάσεις κρίσης ή έντονων μεταβολών, μεταβάσεων και προκλήσεων στη ζωή τους. Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να είναι η διάγνωση μιας σοβαρής ασθένειας, οι έντονες ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, ο αναγκαστικός τερματισμός μιας κύησης και η μετανάστευση σε μια ξένη χώρα.
Τις περισσότερες φορές αποτελεί μία μορφή ατομικής θεραπείας στην οποία χρησιμοποιούνται ψυχοδυναμικά, γνωστικο-συμπεριφορικά και διαπροσωπικά μοντέλα και τεχνικές με σκοπό την ενίσχυση των λειτουργικών και προσαρμοστικών συμπεριφορών ώστε να μειωθεί η ενδοψυχική σύγκρουση που προκαλεί διάφορες σωματικές/ψυχολογικές ενοχλήσεις.
Οι σωματικές και ψυχολογικές ενοχλήσεις μπορεί να είναι – η υπερδιέγερση, οι αρνητικές σκέψεις, η δυσκολία συγκέντρωσης, απώλεια όρεξης ή υπερφαγία, αϋπνία, πεσμένη διάθεση ή ενέργεια και η αίσθηση αναβλητικότητας.
Ποια είναι η χρονική διάρκεια της υποστηρικτικής ψυχοθεραπείας;
Η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία είναι βραχεία (διαρκεί περίπου 5-30 συνεδρίες) και βασίζεται κυρίως στην ενσυναισθητική ακρόαση, εκ μέρους του θεραπευτή, των προβληματισμών του θεραπευόμενου με τέτοιο τρόπο ώστε να βιώνεται η θεραπευτική σχέση ως θετική και υποστηρικτική. Με την συγκεκριμένη μέθοδο, ο θεραπευτής βοηθά και καθοδηγεί τον θεραπευόμενο να τροποποιήσει τις πιθανές δυσλειτουργικές πεποιθήσεις και στάσεις του και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.